Miksi en punnitse ruokiani?

22.05.2021

Minulta on usein kysytty, teenkö ravinto-ohjelmia/ruokavalioita, ja vastaus on useimmiten kielteinen. Ai miksikö? Tämä johtuu siitä, että toisin kuin treenaaminen, syöminen on läsnä jokapäiväisessä elämässämme. Jokainen meistä on syönyt aivan vauvasta saakka, ja ainakin aikuisena yleensä saanut päättää täysin omasta ruokavaliostaan. Jokaiselle meistä on syntynyt omat ruokailutottumuksensa, ja kun tähän sitten joku PT lyö tarkan excel-taulukon, mitä, milloin ja kuinka paljon pitäisi syödä, voi muutos olla liiankin suuri.

En ole oikein koskaan tykännyt ruuan punnitsemisesta. Se vie aikaa, eikä se ainakaan minusta ole mieltä ylentävän hauskaakaan. Joidenkin kohdalla ruokien punnitseminen voi olla tarpeellista. Jos esimerkiksi olet urheilija ja treenaat kisoihin, joissa on painoluokat, tai haluat muuten optimoida kehosi täysin kisaa varten, voi ruokien tarkka laskeminen tuoda pienen lisähyödyn. Jos taas et ole huippu-urheilija, ei grammojen ja makrojen laskeminen välttämättä ole sinulle paras ratkaisu. Voin myös kuvitella, että suurin osa huippu-urheilijoistakin on sitä mieltä, ettei vaa'an kanssa diettaaminen ole maailman hauskinta puuhaa :D

Helsingin Sanomissa 24.3.2021 (vain tilaajille) oli itse asiassa melko mielenkiintoinen juttu siitä, että ihmisenkin kannattaisi syödä kuten eläin. Kyllä! Anna kun selitän. Punnitseeko tiikeri pyydystämänsä antiloopin ennen kuin se alkaa syödä sitä? Miettiikö tiikeri paljonko missäkin osassa antilooppia on rasvaa? Miettiikö tiikeri ravitsemussuosituksia ja lautasmallia ennen kuin se laittaa antiloopin poskeensa? Vastaus kaikkiin on, että "eipä taida". Oletko silti tavannut yhtään lihavaa tiikeriä, tai tiikeriä, joka sairastaa tyypin 2 diabetesta?

No joo joo myönnetään, ehkei tämä esimerkki nyt ollut ihan suoraan rinnastettavissa minuun, sinuun tai kehen tahansa ihmiseen, mutta ehkä ymmärsit pointtini. Tiede on tutkinut paljon myös ihmisten syömistä, ja löytänyt siitä paljon samankaltaisuuksia eläinten syömiskäyttäytymiseen. Niin tiikerit, ihmiset kuin muutkin eläinlajit osaavat monien seurantatutkimusten näyttöjen perusteella syödä vaistonvaraisesti oikein turvatakseen riittävän energian ja ravintoaineiden saantinsa. Ihmisten keskuudessa tätä on testattu etenkin pienillä lapsilla, joiden on annettu syödä, mitä he ovat itse halunneet. Eri lapset koostivat ateriansa eri tavoin, mutta kukaan ei syönyt vain lempiruokaansa, vaan jokainen keräsi ruokalajeista itselleen monipuolisen kokonaisuuden.

Jos meillä kerran on kyky syödä juuri sopiva määrä, miksi ihmiskunta sitten kärsii niin paljon ylipainosta ja niin kutsutuista "perussairauksista". (On muuten mielestäni maailman huonoin nimi. Minkään sairauden ei mielestäni pitäisi olla "perus".)

Kyseisessä Hesarin artikkelissa kerrottiin myös sirkoilla teetetystä tutkimuksesta, jossa niiden ruokavaliota säädeltiin ja tarkkailtiin. Myös sirkat osasivat itse säädellä syömistään niin, että kun ne olivat kylläisiä, ne lopettivat syömisen. Kylläisyys ei kuitenkaan tarkoita vain riittävää energiamäärää, vaan sitä, että saadaan riittävästi kaikkia tarpeellisia ravintoaineita! Jos sirkkojen ruokavalio sisälsi paljon hiilihydraattia ja vähän proteiinia, ne söivät ja söivät, sillä niiden proteiinintarve ei täyttynyt. Sama ilmiö pätee myös muiden ravintoaineiden kohdalla. Jos jotain tärkeää ravintoainetta ei saada riittävästi, se pyritään paikkaamaan syömällä lisää. Jos siis syöt pelkkää irtokarkkia, joudut syömään sitä melko paljon, sillä ne eivät sisällä juurikaan proteiinia, tärkeitä rasvahappoja tai muitakaan tarvitsemiamme aineita - enemmänkin turhaa sokeria ja hyödyttömiä lisäaineita.

Syitä liialle syömiselle voi olla useitakin, mutta paljolti tämä johtuu siis siitä, että syömämme ruoka on monesti todella prosessoitua. Lisäksi prosessoitu ruoka vaikuttaa näläntunnetta sääteleviin hormoneihimme, ja koukuttaa. Moni meistä on koukussa ravinneköyhään ruokaan, ja vieläpä syö sitä paljon enemmän kuin oikeasti tarvitsisi. Joko alatte ymmärtää, miksi elintarviketeollisuus tuottaa niin prosessoitua ruokaa?

Ainakin tieteen valossa näyttää kuitenkin siltä, että kun syömme oikeanlaista ruokaa, voimme syödä sen verran kuin meistä hyvältä tuntuu, sillä tulemme tarpeellisesta määrästä kylläiseksi. Sinulla on siis kaikki edellytykset syödä hyvin ja terveellisesti ilman jatkuvaa punnitsemista ja ainaista näläntunnetta!

Siltä varalta, että et oikein tiedä mitä syödä ja millaisia muutoksia tehdä ruokavalioon, olen lanseerannut Lähtölaukaus terveelliseen ravintoon -valmennuksen, jossa opetan sinut syömään kuten eläin ;)

Uskon, että pystyn auttamaan juuri sinua, ja löytämään kanssasi raamit ruokavaliolle, joka palvelee parhaiten juuri sinua! Jos et kuitenkaan valmennuksen päätyttyä ole tyytyväinen, saat 100% rahoistasi takaisin! En halua, että joudut ottamaan yhtään riskejä omaan hyvinvointiisi liittyen.

Lisää valmennuksesta voit lukea tästä linkistä. Löydät sinne myös "valmennukset"-osiosta.