Tarvitaanko lisäravinteita?

13.02.2022

Tarvitaanko lisäravinteita? No, lyhyt vastaus on "ei", mutta ei juoksemiseenkaan tarvita lenkkareita. Siitä huolimatta moni tykkää käyttää lenkkareita juostessaan, sillä ne tekevät matkasta nautinnollisemman ja todennäköisesti myös parantavat suoritusta. Sama pätee lisäravinteisiin. Ne eivät ole missään nimessä välttämättömiä, mutta monet voivat saada niistä hyötyä. Siksi lisäravinteet eivät ole mielestäni ollenkaan turhia, päinvastoin.

Mitä lisäravinteita sitten oikein pitäisi syödä? Luontaistuoteliikkeiden, urheiluliikkeiden, ja nykyään myös päivittäistavarakauppojen hyllyt notkuvat erilaisia jauheita, pillereita, patukoita ja juomia. Mistä tiedän, mitä niistä kannattaisi ostaa? No tässä muutama vinkki:

  • Mieti, mihin sinä tarvitset apua/lisätehoa. Miksi ostaa lisäravinnetta, joka "parantaa unen laatua", jos nukut jo joka yö kahdeksan tuntia kuin tukki?
  • Selvitä, mitä tarvitset perimäsi vuoksi. Teetin itse juuri laajat geenitestit, joista selvisi paljon kaikenlaista, kuten millaisia geneettisiä alttiuksia minulla on. Metylaationi on mm. monessa kohtaa heikko, minkä vuoksi tarvitsen reilusti B-vitamiineja hyvässä suhteessa. Tästä syystä ostoslistallani on usein laadukas B-complex. Jokaiselle en sitä kuitenkaan suosittelisi. Olen innoissani tästä geenijutusta, ja kerron siitä varmasti lisää lähiaikoina.
  • Mieti, haluatko panostaa (rahallisesti) siihen, mitä tuote "lupaa". Oletetaan, että kokeilet vaikkapa jotain treeniboosteria tai suorituskykyä edistävää lisäravinnetta. Purkki maksaa 40 euroa, ja huomaat sitä käyttäessäsi pienen lisätehon treenissä, mutta et kuitenkaan mitään maata mullistavaa. Huomasit kuitenkin vaikutuksen. Onko sinun siis pakko ostaa toinenkin purkki? No ei ole! Myös lisäravinteiden kohdalla kannattaa miettiä, maksavatko ne itsensä takaisin jollain tasolla. Lisäravinteet voivat olla paikoin todella kalliita, ja siksi jokaista valmistetta ei kannata hamstrata kaappiin, vaan valita ne, joilla on hintaansa nähden suurin positiiviinen vaikutus.

Jotkut sanovat lisäravinteista puhuttaessa, että "eivät ihmiset alunperinkään ole mitään lisäravinteita käyttäneen, jolloin ne ovat täysin turhia". Sanoisin, että tämä ei kuitenkaan pidä paikkansa. Jo esi-isämme käyttivät paljonkin "lisäravinteita". Nykypäivänäkään läheskään kaikki lisäravinteet eivät ole synteettisiä, vaan ns. superfoodeja suoraan luonnosta. Jo esi-isämme ovat käyttäneet erilaisia kasveja, sieniä, yrttejä ja muita luonnon antimia, joita vain tänä päivänä kutsutaan lisäravinteiksi siksi, että niissä ei ole välttämättä kaloreita, eli energiaa. Olemme monella tapaa vieroittuneet luonnosta, jolloin se, mikä oli ennen McDonalds-aikakautta arkiruokaa, on nyt lisäravinne.

Lisäravinteet ovat nimensä mukaisesti lisiä ravintoon, eli ne on tarkoitettu lisäksi päivittäistä ravintoamme, mm. paikkaamaan puutostiloja ja tehostamaan fyysistä tai psyykkistä suorituskykyä. Mikäli siis päivittäinen ravintosi on täydellisesti koostettu, ottaen huomioon henkilökohtaiset tarpeesi ja geeniperimäsi, et tarvitse lisäravinteita mihinkään. Jos kuitenkin syöt toisinaan prosessoitua teollista ruokaa, tai vaikka puhdastakin ruokaa, mutta et kaikkea säännöllisesti, voi lisäravinteista olla merkittävästi apua.

Lisäravinteita löytyy nykyään jo monesta paikasta, mutta itse tykkään tilata kerralla netistä isomman satsin itselleni toimiviksi todettuja tuotteita. Suosikkibrändejäni ovat mm. Puhdistamo, Foodin, Puhdas+ ja Ketokamu. Ennen tilasin jokaisen näiden verkkokaupasta säännöllisesti tuotteita, mutta nykyään tilaan lisäravinteeni Greenstreet-verkkokaupasta, sillä siellä kaikki edellä mainitsemani, ja monet muut laadukkaat brändit ovat saman katon alla. Tein myös nopean vertailun, ja huomasin, että Greenstreet on jo lähtökohtaisesti monien tuotteiden kohdalla noin 10-15% halvempi kuin sen suurimmat kilpailijat. Kaiken kukkuraksi, sain järkättyä teille, arvoisat lukijat ja seuraajat, -10% alekoodin Greenstreetin verkkokauppaan. Koodi on SLAIVONEN ja se käy kaikkiin normaalihintaisiin tuotteisiin.

Mikäli tarvitset apua lisäravinteiden valitsemisessa, tai sinua kiinnostaa tutkia omaa perimääsi terveyden kannalta, ota rohkeasti yhteyttä! ;)