Mitä on toiminnallinen harjoittelu?

09.04.2021

Olet ehkä kuullut puhuttavan mitä erilaisemmista kuntoilumuodoista, etkä oikein tiedä, mitä mikäkin niistä tarkoittaa tai mitä ne pitävät sisällään. Kuntoilumaailma on nykypäivänä jo pullollaan erilaisia lajeja, jotka ovat oikeastaan rekisteröityjä tavaramerkkejä: Crossfit (jota itsekin harrastan), Les Millsin treenikonseptit kuten BodyPump jne., sekä monet muut.

Perus punttisalillakin, tai vaikka kotona tai ulkona, voi kuitenkin treenata niin, että hiki lentää ja syke nousee. Tähän mainio työkalu on niin kutsuttu toiminnallinen harjoittelu. (Joskus vastaavasta treenimuodosta käytetään myös nimeä crosstraining). Toiminnallisessa harjoittelussa ei käytetä niinkään kuntosalilaitteita, vaan enemmänkin omaa kehonpainoa, sekä vapaita painoja, kuten levytankoa ja -painoja, käsipainoja, kahvakuulia, kuntopalloa, sekä muita välineitä, kuten hyppynarua, voimistelurenkaita, jne.

Mielestäni parasta toiminnallisessa harjoittelussa on sen monipuolisuus ja käytännönläheisyys. Annan tähän esimerkin. Kuvittele, että avaat oven vetämällä sen auki. Otatko ovesta kiinni kahdella kädellä, asettelet jalat tasaisesti maahan, jonka jälkeen vedät vartalo suorana pelkästään selän lihaksia käyttäen oven auki? Epäilen. Luultavasti otat ovesta kiinni yhdellä kädellä, milloin millaisestakin asennosta, ja vartaloa samalla kiertäen avaat oven sen enempää miettimättä.

Toiminnallisessa harjoittelussa tehdään juuri näin. Suoritetaan liikkeet mahdollisimman luonnollisesti, tehokkaasti ja käytännönläheisesti. Toiminnallinen harjoittelu ei kehitä ainoastaan voimaominaisuuksia, vaan myös liikkuvuutta, tasapainoa, koordinaatiota, ketteryyttä, aerobista kestävyyttä, sekä henkistä kanttia, näin muutamia mainitakseni.

Monipuolisena harjoitusmuotona toiminnallinen harjoittelu kehittää ennen kaikkea toimintakykyä. Mikäli harjoittelemme yksipuolisesti, (mihin moni kuntosalilla käyvä sortuu), loukkaantumisriskimme kasvaa, kehomme tietyt osat passivoituvat, sekä syntyy herkemmin lihasepätasapainoa. Oikein toteutetun toiminnallisen harjoittelun avulla, kehomme alkaa toimia kokonaisuutena, kuten sen kuuluukin. Toiminnallinen harjoittelu soveltuu kaikenikäisille, mutta ehkä vielä erityisen hyödyllistä se on vanhemmille ihmisille, jotka haluavat edistää toimintakykyään ikävuosien karttuessa. Toiminnallinen harjoittelu kumoaa myös tehokkaasti istumisen haittoja, mikä on yleinen ongelma etenkin työikäisillä.

Olen kouluttautunut toiminnallisen harjoittelun personal traineriksi Spartan Academylla, ja lisäksi minulla on pitkä tausta Crossfitin parissa aina vuodesta 2014. Osaan siis varmasti auttaa sinua, jos haluat aloittaa monipuolisen treenaamisen tai ottaa toiminnallisen harjoittelun osaksi muita treenejäsi, kuten vaikkapa lajiharjoittelua.

Loppuun haluan vielä muistuttaa, että vaikka monille tulee toiminnallisesta harjoittelusta mielikuva ilman paitaa treenaavista palomiehistä tai sotilaista, jotka nostavat valtavia painoja ja heiluvat tangoissa kuin apinat, on toiminnallinen harjoittelu sopiva treenimuoto aivan kaiken tasoisille! Oli tavoitteesi sitten 100kg rinnalleveto, ensimmäinen leuka tai kivuton kehonpainokyykky, voi toiminnallinen harjoittelu auttaa juuri sinua!

Jos aihe kiinnostaa, suosittelen lukemaan lisää esimerkiksi seuraavasta kirjasta, jota käytin myös lähteenä tässä kirjoituksessa:

Nurmi, Antti (2016) Toiminnallinen harjoittelu - Monipuolisen treenaajan opas. 1. painos. ReadMe, Porvoo.