Viimeisin Viisas Elämä -kustantamon kirjalähettiläänä lukemani kirja oli Kelly McGonigalin Inspiroidu Liikkumaan. Liikkuminen on aina ollut tärkeä osa elämääni, mutta vasta tämän kirjan luettuani tajusin, että oikein toteutettuna liikkuminen on varsinaista huumetta!
"Fyysinen aktiivisuus saa ihmisessä selvästi aikaan joitakin samoja reaktioita kuin aineriippuvuus. -- Juoksupyörään tottuneilla rotilla oli havaittavissa samoja käyttäytymismalleja kuin riippuvuudesta kärsivillä ihmisillä, kun niitä estettiin juoksemasta kokonaisen vuorokauden ajan" (McGonigal 2021, 45–46).
Saatat itsekin tuntea jonkun, joka on aivan hulluna liikuntaan. (Jollet itse vielä ole sellainen.) Tämä henkilö voi olla aina juoksemassa, jumppaamassa tai muuten vain menossa. Itse saatat joutua joka kerta kuntoilemaan lähtiessä etsimään motivaatiota ja ruoskimaan itsesi liikkeelle, ja monesti lähtö saattaa vielä jäädä tekemättä. Saatat ehkä kuvitella, että tuo liikunnan ilo on tullut noilla muutamille geeneissä. "En minä tule ikinä löytämään tuollaista paloa liikkumiseen." Älähän nyt vielä hötkyile!
Kyseinen kirja sisälsi monta tarinaa henkilöistä, jotka ovat löytäneet liikunnan ilon, vaikka osalle liikunta oli pitkään ollut jopa vastenmielistä. Minä uskon, että jokainen voi löytää liikunnan ilon, kun vain osaa etsiä sitä oikeasta paikasta oikealla tavalla!
Jos vielä etsit liikunnan iloa, pohdi vaikkapa seuraavia pointteja, jotka minulle jäivät päällimmäisenä mieleen kirjasta Inspiroidu Liikkumaan:
Oman lajin löytäminen: Moni voisi luulla, että allekirjoittanutkin olisi harrastanut urheilua siitä asti, kun on osannut kävellä, mutta tarina on tosiasiassa aivan toinen. En harrastanut juuri mitään ennen kuin aloitin golfin 12-vuotiaana. Olin melko ujo lapsi, mikä varmasti vaikutti tähän paljon, mutta lisäksi en vain löytänyt yhtäkään lajia, joka olisi tuntunut niin kivalta, että olisin sitä innostunut harrastamaan. Kun kuitenkin pääsin ensimmäistä kertaa kosketuksiin golfmailan kanssa, vei laji minut mukanaan saman tien. Kiersin kentän usein montakin kertaa päivässä, enkä olisi malttanut edes syödä kierrosten välissä. Myöhemmin 15-vuotiaana aloitin crossfitin, joka vei samaan tyyliin mennessään. En varmasti olisi kävellyt elämässäni yhtä pitkiä matkoja tai nostanut yhtä isoja painoja, ellen olisi löytänyt näitä kahta lajia!
Monesti ihmisillä saattaa olla vääristynyt käsitys siitä, mitä kuntoliikunnan tulisi olla. Ihmiset saattavat ajatella, että lenkillä pitäisi aina juosta ja samaan aikaan tarkkailla sykettä kellon tai sykevyön avulla. Ei tarvitse! Lenkillä voi varsin hyvin kävellä ja vaikka samaan aikaan lenkittää koiraa, kuunnella podcastia tai vaikkapa lätkiä golfpalloa. Jos taas lenkki ei virikkeistä huolimatta maistu, ei sinun ole pakko lenkkeillä. Vaihtoehtoja liikkumiselle on monia aina joogasta pallopeleihin ja uimisesta mökkipihan haravointiin. Liikunta on paljon muutakin kuin lenkkeilyä ja kuntosalia!
Ilon löytääkseen voi joutua ponnistelemaan: Kuten jo totesin, liikunta voi tuoda jopa suoranaista euforian tunnetta. Polkujuoksija ja thriatlonisti Scott Dunlap kuvailee liikunnan tuomaa huumaa näin: "Siinä on jotain samaa kuin jos löytäisin kahdella votkalla terästetyn Red Bullin ja kolmen ibuprofeiinin jälkeen takataskusta lottokupongin jolla voittaa 50 dollaria." Liikkumisen synnyttämällä hyvänolontunteella on ihmisten kuvailujen perusteella kannabiksen käyttöön rinnastettavia vaikutuksia. (McGonigal 2021, 13-21.)
Mikäli edelleen luet tätä artikkelia, voi olla, että etsit edelleen tätäliikunnan tuomaa euforista tunnetta. Jotta liikkuminen alkaisi tuomaan sinulle vastaavanlaisia kokemuksia, tulisi liikunnan olla sekä tarpeeksi säännöllistä että tarpeeksi raskasta. Voisi sanoa, että käytännössä kaikki liikkuminen on hyvästä, mutta jos liikut vain kevyesti, et välttämättä pääse liikuntapössyissäsi kannabiksen tasolle. Todennäköisesti joudut siis ponnistelemaan ja viemään itsesi äärirajoille, jotta pääset oikeaan moodiin. Vastaavasti liian raskas liikuntakaan ei tuo virtauskokemusta, sillä jos kunto pettää ja liikuntasuoritus loppuu kovin aikaisin, ei suoritus tuo yhtä suurta onnistumisen kokemusta.
On myös hyvin todennäköistä, että ilo liikuntaan ei löydy heti ensimmäisellä kerralla. Voi myös hyvin olla, että se ei löydy vielä toisellakaan kerralla. Älä kuitenkaan luovuta, sillä se voi löytyä kymmenennellä tai 13. kerralla! Usein hetken aikaa liikuntaa harrastettuaan alkaa huomata oman kehityksensä, ja liikkuminen alkaa tuntua huomattavasti kevyemmältä. Alussa kehitys on usein nopeinta, ja nopea kehitys on omiaan ruokkimaan innostusta ja inspiraatiota liikuntaa kohtaan! Joskus alku voi vaatia ponnistelua, mutta olen vakuuttunut, että jossain kohtaa työ ja odotus palkitaan!
Musiikin rooli liikunnassa: Niin minulla kuin kirjan kirjoittajallakin on läheinen suhde musiikkiin. Musiikista voi saada älyttömästi voimaa harjoitteluun, ja jos muuten ei meinaa salilla rauta nousta niin kyllä kun lyö nupit kaakkoon ja kunnon heviä soimaan niin kummasti alkaa paikat liikkumaan. Näin siis minulla. Toisilla voi toimia ehkä toisenlainen musiikki :D
Voit vaikkapa valita itsellesi treenibiisin, jota kuuntelet vain treenatessa. Jos sitten joskus tulee vaikeuksia lähteä liikkumaan, voit laittaa tämän biisin soimaan. Tätä tekniikkaa käyttävät myös jotkut ammattiurheilijat.
Luonnon rooli liikunnassa: Kirjassa puhuttiin "vihreästä treenistä", eli ulkona treenaamisesta. Monet kertovat ulkoilun rauhoittavan ja muuttavan mielialaa positiiviseen suuntaan, ja kun tähän yhdistetään liikunta, voidaan saada aikaan paljon positiivista mielialaa. Kevät ja kesä ovat Suomenkin leveysasteilla oivaa aikaa ulkona liikkumiseen, joten tähän tilaisuuteen kannattaa tarttua taas ennen syksyn pimeyksiä. Ulkona liikkuminen myös maadoittaa ja monet kokevatkin yhteenkuuluvuuden tunnetta, vaikka liikkuisivatkin yksin.
Oman heimon löytäminen: Ehkä hienointa ykkösharrastuksessani crossfitissa on mielestäni lajin yhteisöllisyys. Salilla kaikki tervehtivät toisiaan ja yhdessä tehdessä saa itsensä usein ruoskittua jopa omien odotustensa yläpuolelle. Kun ympärillä on muita ihmisiä ja kannustava ilmapiiri, on liikkuminen huomattavasti vaivattomampaa, ja muiden kannustus oikeasti tsemppaa jatkamaan ja poistumaan omalta mukavuusalueelta.
Moni kaipaa etenkin alkuun heimoa ympärilleen myös siksi, että silloin on ikään kuin vastuussa liikkumisesta jollekin. Jos liikunnan harrastaminen on yksinäistä puurtamista, ei kukaan näe, jos jätän muutaman toiston tekemättä tai lopetan hieman aikaisemmin. Ympärillä olevat ihmiset luovat monille sopivasti positiivista painetta. Muista, että jo kaksi ihmistä voi olla heimo! Tuo yksi henkilö, joka muodostaa kanssasi heimon, voi olla vaikkapa puoliso, kaveri tai vaikkapa personal trainer ;)
Jos siis yksin liikkuminen ei ole kohdallasi vielä ottanut tulta alleen, suosittelen ehdottomasti etsimään ympärillesi ihmisen tai ihmisiä, jotka positiivisella tavalla auttavat sinua eteenpäin. Tässä, kuten monessa muussakin asiassa, on sallittua tai jopa suotavaa vastaanottaa apua muilta. Kysy siis vaikkapa vanhaa kaveria liikkumaan tai osallistu ryhmäliikuntatunnille. Mitä häviät, jos kokeilet?
Oma missioni on auttaa mahdollisimman montaa ihmistä löytämään liikunnan ilo, ja sitä kautta paras versio itsestään! Siksi aionkin startata kesällä 2021 maksuttomat ulkotreenit Porissa ja Ulvilassa. Pyrin yhdistämään näissä treeneissä kaikki edellä mainitut seikat: sopiva määrä ponnistelua, hyvää musiikkia, ulkoilmaa ja ennen kaikkea kannustava yhteisö ja ilmapiiri! Treenien tarkempi alkamisajankohta ja sisältö selkeytyy pian, kun erilaisten rajoitusten tila selviää. Pitäkää siis silmällä nettisivujani ja some-kanaviani!
Toivottavasti juuri sä löydät liikkumisen ilon! Ja muista, että jos kaipaat apua, autan sua mielelläni!