Leipä miehen tiellä pitää - vai pitääkö sittenkään?

28.08.2021

Sain Viisas Elämä -kustantamolta luettavakseni kirjan nimeltä Tuhoisat viljat. Nimikin antaa jo kertoa, millä tavalla kirjan kirjoittajat suhtautuvat viljatuotteisiin ja länsimaisiin ravitsemussuosituksiin. Itsekään en ole enää viime vuosina ollut monistakaan asioista samaa mieltä suomalaisten ravitsemussuositusten kanssa. Tässä blogissa kerron hieman omasta ideologiasta ruokavalion suhteen, sekä mitä uutta opin tästä kirjasta.

Söin lapsena melko normaalisti, ja moni sanoisi varmasti, että hyvinkin terveellisesti. Teini-iässä vastustuskykyni oli kuitenkin todella huono, ja minusta tuntui, että olin enemmän flunssassa kuin terveenä. Aloin tehdä ravintovalmentajan kanssa muutoksia ruokavaliooni: jätin joksikin aikaa vilja- ja maitotuotteet sekä valkoisen sokerin kokonaan pois, ja aloin korvata niitä esimerkiksi marjoilla, kasviksilla sekä hyvillä rasvoilla (kuten luomuvoi ja kookosöljy). Vastustuskykyni parani hiljalleen ja oloni oli yleisestikin aivan eri luokkaa. Jaksoin sekä harrastuksissa että koulussa paremmin enkä ollut enää tukkoinen ja väsynyt päivästä toiseen. Aloin kiinnostua ravinnosta yhä enemmän, ja olenkin vuosien varrella lukenut aiheesta paljon niin Suomesta kuin ulkomailtakin. Minulla ei ole antaa sinulle tai kenellekään muullekaan optimaalista ruokavaliota, joka parantaa kaikki vaivat ja tuo sinulle unelmavartalosi. Se täytyy jokaisen löytää itse, ja yksi asia, josta olen lukemani perusteella melko varma on se, että jokainen meistä on myös tässä yksilö. Mikä sopii toiselle, ei välttämättä sovi toiselle.

On kuitenkin muutamia asioita, joiden kanssa olen selvästi eri mieltä länsimaisten ravitsemussuositusten kanssa, ja tämä kirja vaikuttaa olevan niistä kanssani samoilla linjoilla. Tässä niistä kolme ehkä merkittävintä:

  1. Viljatuotteiden terveellisyys. Kuten kirjan otsikkokin antaa ymmärtää, on viljojen vaikutus terveyteemme hyvin kyseenalainen. Etenkin gluteeni aiheuttaa erilaisia ongelmia todella monilla. Moni luulee gluteenin olevan haitallista vain keliaakikoille, mutta keliakia ilmenee vasta, kun tilanne on mennyt todella pitkälle. Gluteeni aiheuttaa monilla ongelmia suolistossa (esim. vuotava suoli) mutta tästä kirjasta opin, että sillä voi olla monella tapaa haitallisia vaikutuksia myös aivoihimme ja muualle kehoomme. Itselläni ei siis ole keliakiaa, mutta en koe gluteenin missään nimessä sopivan keholleni. Minulle gluteeni aiheuttaa säännöllisessä käytössä etenkin vatsa- ja iho-oireita.
  2. Rasvojen demonisointi. Rasvat (myös tyydyttyneet) ovat erittäin oleellinen osa ruokavaliotamme! Monien käsitys rasvojen negatiivisesta merkityksestä elimistöllemme, sekä kolesterolin haitallisuudesta on yksinkertaisesti väärä, ja lukuisat tutkimukset osoittavat, että korkea kolesteroli ei suinkaan ole suoraan verrannollinen sydänkohtauksen riskiin, vaan että etenkin vanhoilla ihmisillä korkea kolesteroli suojaa aivoja ja pienentää riskiä sairastua esimerkiksi muistisairauksiin.
  3. Sokerin vaikutukset terveyteemme. Kaikki ovat varmastikin yhtä mieltä siitä, että sokeri ei ole varsinaista superruokaa, vaan että sen voidaan sanoa olevan epäterveellisten listalla. Mielestäni sokerin negatiivisia vaikutuksia kuitenkin painetaan villasella kaiken aikaa. Kouluissa ei tule kuuloonkaan tarjota voita tai edes kevytmaitoa, mutta sokeripitoisia jälkiruokia voidaan tarjota vaikka joka päivä. Armeijassa suomalainen sotilas pärjää urheilujuomajauheilla, patukoilla, mehulla, suklaalla ja hedelmillä. Vaikka esimerkiksi ketogeenisen ruokavalion hyödyistä saadaan yhä enemmän tutkimusdataa, suomalaisille syötetään sokeria, jonka tiedetään olevan lähes kaikkien elintasosairauksien taustalla.

Viranomaisten laatimien suositusten kyseenalaistaminen saattaa vaikuttaa melko äärimmäiseltä vedolta, mutta en tekisi sitä, jollen olisi erittäin vakuuttunut siitä, että kuvamme asioista ei tällä hetkellä vastaa täysin totuutta. Tiede on itseään korjaava prosessi, ja viime aikoina on saatu yhä enemmän tutkimustietoa juuri edellä mainitsemistani seikoista. On myös mielestäni erittäin huomionarvoista, että oikeastaan siitä hetkestä lähtien, kun tiede on alkanut vaikuttaa ihmisten ravitsemustottumuksiin, on ihmisten terveys mennyt monessa kohtaa huonompaan suuntaan, ja olemme saaneet riesaksemme erilaiset elintasosairaudet kuten diabeteksen ja sepelvaltimotaudin, sekä erilaiset muistisairaudet.

En osaa tai edes halua sanoa sinulle, mitä sinun pitäisi syödä, mutta haluan rohkaista kyseenalaistamaan asioita. Sillä, mitä laitamme suustamme alas, tai mitä tahansa muutakin kautta elimistöömme, on valtava vaikutus terveyteemme. Jos ravinto ei ole merkittävä syy terveyteemme ja sairauksiimme niin mikä sitten on?

David Perlmutterin ja Kristin Lobergin kirja Tuhoisat viljat sai minut jälleen pohtimaan ravinnon merkitystä terveydellemme, ja antoi minulle uutta tietoa etenkin ravitsemuksen ja aivojen terveyden yhteydestä. Mikäli haluat tietää lisää yllä avaamistani aiheista, suosittelen lukemaan kirjan.

Loppuun haluan muistuttaa sinua siitä, että kun 80% ruokavaliostamme on kunnossa, ei lopulla 20% ole niin suurta merkitystä. Muista siis keskittyä päivittäiseen tekemiseen, ja tilaisuuden tullen voit antaa itsellesi luvan herkutella. Niin minäkin teen!