Ensinnäkin haluan toivottaa hyvää joulun aikaa kaikille teille, jotka tätä blogia luette! Se, että olette kiinnostuneita matkastani, merkitsee minulle paljon, ja toivonkin, että olen pystynyt tuomaan elämäänne lisäarvoa tavalla tai toisella. Kiitos!
Minulle joulukuu on ainakin jossain määrin rauhoittumisen aikaa. Mennyt vuosi on pitänyt sisällään yhtä sun toista, ja nyt kun opinnotkin alkavat olla tämän vuoden osalta taputeltu, on aikaa myös itselle. Nyt on hyvä ottaa iisiä, sillä tammikuussa isketään taas kovaa kiinni valmennustouhuihin ja aletaan muuttamaan ihmisten elämää kohti sitä parasta tai ainakin parempaa versiota!
Tammikuu on hyvinvointialalla tunnetusti sesonkiaikaa, mikä johtuu usein siitä, että porukka ei enää lokakuun jälkeen malta aloittaa, kun "joulukin on jo kohta", lorvii syksyn syyttäen pimeyttä, vetää jouluna överimäiset määrät kinkkua ja laatikoita ja soittaa välipäivinä turvoksissaan PT:lle, josko laitettaisiin vuoden ekasta maanantaista lähtien kroppa ja mieli taas kuntoon.
Näin voi toki toimia, mutta se ei todellakaan ole välttämättömyys.
Alla jaan sinulle kolme vinkkiä, jotka tekevät joulusta mielestäni nautinnollisen, ja joita ainakin itse aion noudattaa joulun pyhinä, jotta olen iskussa heti almanakan kääntyessä vuoteen 2022!
- Muista kohtuus. Tämä vinkki saattaa kuulostaa sekä tylsältä että itsestään selvältä, mutta se on sitäkin arvokkaampi. Kuten jo totesin, moni vetää jouluna jäätävät kinkku-, laatikko- ja suklaaöverit, mikä ei tietenkään ole hyväksi kropalle, mutta ei mielestäni myöskään mielelle ja joulumielelle. Haluan muistuttaa, että vaikka mainitsemani ruuat liitetäänkin vahvasti jouluun, saa niitä myös muina vuodenaikoina. Suklaakonvehdit tai edes kinkku ei lopu maailmasta tapaninpäivänä, vaan niitä on saatavilla ympäri vuoden. Osta siis tänä vuonna hieman pienempi kinkku, ja jos vielä tapanina tekee hirvittävästi mieli, niin käy ostamassa toinen. Epäilen vahvasti, että ei tee. Moni on myös kovin ehdoton ruokailujensa suhteen, etenkin joulun alla. Joko ollaan täysin ilman mitään jouluherkkuja, tai sitten vedetään koko perheen edestä. "Nyt kun söin tämän yhden konvehdin, niin miksen samalla söisi koko rasiaa"-ajattelutapa on täysin järjetön, ja uskon, että tiedät sen itsekin. Aion itse todellakin syödä joulun alla jouluruokaa ja ehkä jokusen joulutortunkin (ne ovat heikkouteni), mutta kohtuus tässä on paljon parempi ratkaisu kuin överit tai totaalikieltäytyminen. Jos joulu on sinulle aina tähän mennessä merkinnyt kymmentä liikakiloa ja turvotusta, sen ei tarvitse olla niin. Joulu tulee muutenkin, ja joulussa on paljon muutakin kuin ruoka. Mikä ikinä onkaan ajattelumallisi, se on vain pääsi sisässä.
- Muista nesteytys. Joulupöytä on pullollaan suolaista ruokaa, ja monille maistuu palan painikkeeksi ehkä myös jouluolut ja/tai lasillinen punaviiniä, ehkä jopa terästettyä glögiä. Tällaisen kattauksen yhteydessä riittävän ja laadukkaan nesteytyksen merkitys korostuu! Ota siis joulupöytään ja joulunviettoon kaveriksi reilun kokoinen vesipullo, ja siemaile siitä H2O:ta pitkin päivää. Se, paljonko pitäisi juoda, riippuu paljon henkilöstä, mutta sanoisin, että kaksi litraa ei ole vielä kenellekään liikaa. Itse saatan juoda päivässä neljäkin litraa vettä. Suolaa jouluruuasta kyllä saa, mutta myös muiden elektrolyyttien saamiseen kannattaa kiinnittää huomiota nauttimalla esim. elektrolyyttijauhetta tai vichyä.
- Mieti, mikä on sinulle joulussa tärkeintä. Minusta joulussa on parasta sen rauhallinen tunnelma, pysähtyminen, ja ajan viettäminen läheisten kanssa. (Jokainen nyt sanoo näin, mukaan lukien minä lapsena, mutta nykyään olen sen verran viisastunut, että oikeasti tarkoitan sitä.) On hassua, että moni sanoo perheen ja läheisten olevan tärkein asia joulussa, mutta sitten käyttää pyhinä kaikken aikansa lahjojen ostamiseen ja paketoimiseen, ruuanlaittoon, leivontaan, siivoamiseen, ruuan ylenpalttiseen syömiseen ja pahimmillaan jopa alkoholin ylenpalttiseen nauttimiseen, ylipäätään kaikkeen, mikä takuulla tuo stressiä ja pahaa oloa, eikä takuulla edistä laatuaikaa läheisten kanssa. Mieti siis, mikä on sinulle joulussa tärkeintä, ja ennen kaikkea elä se todeksi! Mikäli valtava lahjavuori turhaa krääsää ei tuo sinulle joulumieltä, älä kasaa sellaista kuusesi alle, vaan anna lahjaksi jotain aineetonta, vaikkapa lahjakortti johonkin palveluun (hieronta, hoito, tms.) ja keksity olemaan läsnä. Jos kahdenkymmenen eri ruokalajin kokkaaminen tiukalla aikataululla ei tuo sinulle joulumieltä, nipistä ruokalajien määrä vaikkapa kolmeen, ja tilaa ne paikalliselta ravintolalta, jolloin tuet paikallista yrittäjää ja säästät omaa aikaa ja hermojasi. Sinä luot oman joulusi!
Toivottavasti edes joku näistä vinkeistä kolahti.
Toivotan sinulle oikein rauhaisaa joulua, sekä unelmiesi vuotta 2022!