1% paremmin joka päivä

13.07.2021

Kaipaatko suunnanmuutosta elämääsi?

Joskus elämämme voi ajautua tilanteeseen, jossa koemme tarvitsevamme täyskäännöksen. Elämäntavat tuntuvat olevan täysin retuperällä, ja saman tien tekisi mieli muuttaa ihan kaikki. Moni sanookin aloittavansa niin kutsutun "uuden elämän" (mistä muuten ensimmäisen valmennuksenikin nimi on peräisin :D).

Kun ihminen alkaa tehdä isoa muutosta, hän usein odottaa sen vaativan itsekuria ja tahdonvoimaa. Usein menestyneillä ja "hyvät tavat" omaavilla ihmisillä ei kuitenkaan ole sen enempää itsekuria kuin muillakaan ihmisillä. No miten tämä oikein on mahdollista?! Eikö muka vaadi yhtään enempää itsekuria syödä terveellisesti päivittäin, kun tarjolla on myös roskaruokaa? Annahan, kun avaan tätä hieman.

Jokaisella meistä on tapoja. Niitä on lopulta valtava määrä. Oletko koskaan miettinyt kumman puntin laitat jalkaan ensin, kun puet housuja? Entä mistä kohtaa suuta aloitat hampaiden harjauksen? Ajatteletko joka kerta tarkkaan mitä teet, kun laitat auton käsijarrun päälle? Mitä luultavimmin et ajattele näitä asioita juuri koskaan, sillä niistä on muodostunut sinulle tapa. Sillekin, miksi meille on kehittynyt näin paljon tapoja, on syynsä. Ihmisaivot nimittäin ovat, jos eivät nyt laiskat, niin ainakin äärimmäisen energiatehokkaat. Ne pyrkivät säästämään energiaa isoihin päätöksiin sekä muihin asioihin, joihin niiden ajattelutyötä oikeasti tarvitaan. Kymmeniä tuhansia vuosia sitten tämä jokin on ollut hengissä selviytyminen, mutta nykyään se voi olla esimerkiksi uuden oppiminen töissä, koulussa tai harrastusten parissa. Vaikka ympäristömme on muuttunut vuosituhansien saatossa valtavasti, on aivojemme rakenne ja perusidea edelleen sama. Ne pyrkivät säästämään energiaa, jotta selviäisimme äkillisistä ja vaarallisistakin tilanteista.

No mutta mitä tekemistä tällä on elämäntapamuutoksen, itsekurin ja terveellisen elämän kannalta? Ajan takaa sitä, että aivot pyrkivät tiedostamattamme siihen, että tekisimme asiat samoin kuin olemme tehneet ennenkin. Tämä on kaikista mieluisinta aivoille, kun ne eivät joudu tekemään ylimääräistä työtä. Jos päätämme yhtäkkiä muuttaa kaiken, se on yksinkertaisesti liikaa, ja vanhat tapamme hiipivät takaisin ennen kuin olemme päässeet kunnolla edes alkuun. Sitten ihminen ehkä helposti miettii olevansa epäonnistuja ja päättää jättää muutoksen tekemisen sikseen. Kuulostaako tutulta?

Tavat eivät kuitenkaan ole vain huono asia, vaan itse asiassa oikein hyväkin asia!

Sen sijaan, että yrittäisit muuttaa kerralla kaikkia tapojasi. Sinun kannattaa lähteä liikkeelle sinulle kaikista helpoimmista ja tärkeimmistä tavoista. Huolehdi vaikkapa, että juot vähintään kaksi litraa vettä päivässä ja nukut vähintään seitsemän tuntia joka yö. Kun näistä alkaa muodostua sinulle tapa, voit aloittaa luomaan uutta tapaa. Tällöin aivoille ei kasaannu liikaa kuormaa, ja mikä parasta, pian ensimmäiset aloittamasi tavat alkavat olla jo yhtä automaattisia kuin vasemman (tai oikean) jalan laittaminen housuista ensin tai käsijarrusta vetäminen sammuttaessasi auton. Ne ihmiset, joilla on terveelliset elämäntavat, eivät siis taistele joka päivä houkutusta roskaruokaa vastaan, vaan heille terveellisen ruuan syöminen on tapa, roskaruuan syöminen puolestaan ei. Pientenkin tapojen luominen voi viedä aikaa, mutta usko minua, kun sanon, että juuri noilla pienillä tavoilla, voi olla valtava merkitys!

"Good habits make time your ally. Bad habits make time your enemy." -James Clear

Kuvassakin näkyvä 1% paremmin -kuvaaja kuvastaa edellä mainitun sitaatin sanomaa. Ajan myötä voimme kehittyä pienten muutosten myötä huipuiksi. Jos pystyt olemaan joka päivä 1% parempi versio itsestäsi, olet vuoden päästä lähes 38 kertaa parempi versio itsestäsi kuin olet nyt! (1*1,01'365 = 37,78 -> Tässä näkyy sijoittamisestakin tuttu korkoa korolle ilmiö). Iso muutos ei siis ole ollenkaan mahdoton, mutta se vie aikaa. Älä siis aseta tavoitteeksesi olla kovassa kunnossa kuukauden päästä, vaan aseta tavoitteesi pidemmälle. Minun tavoitteeni on olla kovassa kunnossa 100-vuotiaana, ja suosittelen samaa tavoitetta myös sinulle! Kun tavoite on asetettu tarpeeksi pitkälle, eivät pidemmätkään vastoinkäymiset, kuten sairastumiset, aja epätoivoon.

Haastan sinut miettimään nyt, mikä olisi sinun kohdallasi se asia, jonka korjatessasi voisit olla huomenna 1% parempi. Mikäli kaipaat apua tapojen luomisessa, ja haluat varmistaa onnistumisesi, älä pelkää ottaa yhteyttä minuun :)

Tsemppiä matkalla kohti kovakuntoista 100-vuotiasta sinua ;)